Hoe je de eerste keer een boot huurt

Zeilen

Wilt u een boot charteren en voor het eerst de zee op gaan? Zorg ervoor dat uw eerste keer op zee met plezier zal worden herinnerd. We hebben voor u de kennis gebundeld die we in de loop der jaren bij andere schippers hebben verzameld. We vertellen je hoe het hele proces eruit ziet en welke documenten je nodig hebt, maar ook hoe je de juiste boot kiest, hoe je een cruise van je dromen plant, of hoe je je borg niet (letterlijk) door het toilet spoelt. Dus aan boord!

Zonder schipper gaat het niet

U kunt alleen een boot huren met een vaarbewijs. Hij is dan te allen tijde verantwoordelijk voor de boot en de bemanning, zowel op open zee als in de haven. Het goede nieuws is dat u geen schipper hoeft te zijn om van een vaarvakantie te genieten. Er zijn drie opties:

1. Je hebt een vaarbewijs

Met uw eigen vaarbewijs kunt u vrijwel overal ter wereld de meeste zeil- en motorboten charteren. Matrozen verwerven meestal een van de volgende twee vaarbewijzen:

  • een in uw land afgegeven vaarbewijs dat internationaal erkend is; of
  • een buitenlands vaarbewijs, bijvoorbeeld een Kroatisch als je daar een boot wilt huren, dat normaal alleen geldig is in Kroatië voor zeilen tot 12 NM uit de kust, maar als u uit een geheel door land omgeven land komt zoals Oostenrijk, Tsjechië… is dit vaarbewijs ook geldig in andere landen zoals Griekenland, Italië, Turkije… geldig.

Spreek af met je vrienden en boek een praktische schipperscursus op een boot. De boot is een week helemaal van jou. Onder begeleiding van een ervaren schipper leer je samen de boot bedienen. Je zult veel plezier hebben en het praktijkgedeelte van de training hebben afgerond. Zelfs als slechts één van jullie later een vaarbewijs krijgt, heb je al een bekende bemanning.

En de boot of zeilboot huren? Als je in Nederland wilt blijven kun je eens een kijkje nemen bij brug-jachtverhuur.nl.

2. Je vaart als bemanningslid

Als je bevriend bent met een zeeman, win je. Het is vaak een win-win situatie. U kunt genieten van een zorgeloze vaarvakantie en hij kan zijn bemanning bemannen met mensen met wie hij goed overweg kan. Zo’n vakantie zal je relaties op de proef stellen. Je moet de schipper te allen tijde gehoorzamen en in krappe hutten kun je elkaar gemakkelijk op de zenuwen werken. Het belangrijkste is echter dat zeilen uw vriendschappen versterkt. Je leert samenwerken.

3. U huurt een schipper in

U kunt uw eerste vaartocht maken onder begeleiding van een professionele schipper. Wij regelen dit voor u via het charterbedrijf of brengen u in contact met een van onze bewezen schippers. Wij geven de voorkeur aan de tweede optie om de eenvoudige reden dat we de buitenlandse schippers niet zo goed kennen. Wij kennen de lokale schippers al jaren en weten dat ze echt ervaren zijn. We hebben ze zelf in zwaardere omstandigheden gevaren en ook lovend ontvangen van deelnemers aan pleziervaart- en praktijkschippercursussen.

Hoe je de eerste keer een boot huurt
Schuiven naar boven