Voor sommige huurders die op zoek zijn naar een appartement, is het een echt knock-outcriterium als de warmwatervoorziening wordt gegarandeerd door een doorstroomboiler. Het elektrische apparaat heeft de reputatie een stroomvreter te zijn, en niet geheel zonder reden. Als u uw doorstroomgeiser echter op de juiste manier gebruikt, kunt u het energieverbruik en dus de kosten aanzienlijk verminderen.
Elektriciteit besparen met de doorstroomverwarmer, kan dat?
Als er in een huur- of meergezinswoning geen centrale warmwatervoorziening is, wordt het water voor de douche, wastafel en wasbak verwarmd door doorstroomgeisers in de appartementen. Aangezien deze op elektriciteit werkt, verhoogt een doorstroomgeiser elke maand de kosten voor elektriciteit en dat merkt u uiterlijk op de jaarafrekening. Het is natuurlijk moeilijk in het algemeen te zeggen hoeveel meer elektriciteit een huishouden met een doorstroomgeiser verbruikt – vooral omdat het elektriciteitsverbruik ook sterk afhangt van de leeftijd van het apparaat in kwestie en de gebruikte technologie. Vaak wordt echter als voorbeeld berekend dat het elektriciteitsverbruik in een 2-persoonshuishouden met een doorstroomboiler jaarlijks zo sterk toeneemt dat de elektriciteitsrekening tot wel 350 euro duurder is dan bij een centrale warmwatervoorziening .
Aan het feit dat een appartement is voorzien van een doorstroomgeiser kun je als huurder vaak weinig veranderen. Net zoals je de centrale verwarming niet mag inruilen voor vloerverwarming als de verhuurder het niet goedkeurt. Toch kunt u het stroomverbruik verlagen door slim gebruik te maken van de doorstroomverwarmer. Hieronder leest u hoe dit in zijn werk kan gaan.
Ontkalk de doorstroomverwarmer en laat hem effectiever werken
Het loont zeker de moeite om de doorstromer regelmatig te controleren op kalkaanslag. Zeker als je in een gebied woont met hard water of de doorstroomboiler al wat ouder is.
Het is mogelijk dat kalkaanslag een optimale warmteoverdracht naar het water verhindert. Hierdoor moet er meer elektriciteit worden gebruikt om de gewenste temperatuur te bereiken.
Stel de doorstroomverwarmer in op de juiste temperatuur
De basisinstelling van de temperatuur is een belangrijke stelschroef om het stroomverbruik van een doorstroomgeiser te verminderen. Als vuistregel kun je onthouden dat de basisinstelling goed is als je de temperatuur in de douche niet opnieuw hoeft in te stellen. Als het douchewater te heet is, wordt het afgekoeld met koud water en is de energie voor het te warme water tevergeefs geïnvesteerd. Moderne doorstroomgeisers kunnen vaak tot op de graad nauwkeurig worden ingesteld. Probeer in dit geval een temperatuur van 39 graden. Het is meestal voldoende voor dagelijks douchen op een aangename temperatuur, grondig afwassen en alle andere dingen die warm water nodig hebben. Als u een oudere doorstromer heeft waarbij u de temperatuur niet tot op de graad nauwkeurig kunt bepalen, kunt u de regelaar het beste in de middelste stand zetten.
Waar mogelijk: gebruik koud water
De eenvoudigste manier om met een doorstromer op elektriciteitskosten te besparen, is door vaker koud water te gebruiken. Geen zorgen, het hoeven geen koude buien te zijn in de winter, maar je kunt bijvoorbeeld je handen wassen met koud water. Vooral wanneer warm water maar enkele seconden wordt gebruikt, lukt het de doorstroomverwarmer meestal niet zo snel om het water op de gewenste temperatuur te brengen: Je zet even het warme water aan bij de gootsteen, de doorstroomverwarmer start, maar voordat het warme water de kraan bereikt, draai je hem al weer dicht. De energie die werd gebruikt om het water te verwarmen, ging dus volledig verloren. Een beetje zoals de waterkoker aanzetten en dan geen thee zetten.